S.S.S

Kumlama nedir

Bu bölümde, basınçlı kumlama nedir ve patlatılan şey hakkında bilgi verilmektedir. Ülkemizde basınçlı kumlama tarihi çok kısa. Deniz çamurunun paslı yüzeye püskürtülmesi olarak bilinen patlatma işlemi, sanayimizin gelişmesiyle daha özel malzemelerle daha hassas malzemelere uygulanmaya başlamıştır. Günümüzde, kaplama öncesinde kaba işleme ya da yüzey finisajı için yoğun kumlama işlemi, su gibi bir sıvı ile yüzeyde kum denilen mikron boyutundaki malzemelerin püskürtülmesi olarak tanımlanabilir. Sıvıya bağlı olarak yüksek bir hıza ve dolayısıyla momentuma sahip olan bu kumlar, yüzeye çıktıklarında mikronlarda iz bırakırlar. Oluşan bu izlerin derinliği ve şekli, yüzeyin tek tek parlaklığını etkiler. Bu süreçte kullanılan sarf malzemeleri hakkında bilgi için Ürünler sayfamızın Cam Malzemeler bölümüne bakınız. Aşağıda standart basınçlı bir zımpara sisteminin bir diyagramı yer almaktadır. Firmamızda zımpara ve kazıma işlemi hakkında bilmek istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz !!!

Zımpara Çeşitleri

Zımpara işlemi otomatik zımparalama ve manuel zımparalama ile ayrılır.
Otomatik Zımparalama, Henüz kesilmeyen veya kaynaklanmayan çelik konstrüksiyon elemanlarında genellikle kesilen ve kaynaklanan çelik malzemelerin zımparalanması otomatik makinelerde yapılır. Bu sistemin avantajı, büyük materyali hızlı ve ekonomik olarak zımparalamaktır. Örneğin, kumlama makinesinde kum püskürtme işlemi yapılması gereken bir iş makinesini, bir yakıt deposunu, bir konteyneri, bir çelik köprüyü veya başka bir büyük malzemeyi zımparalayamazsınız.

Manuel Kumlama, Taşınabilir Kumlama, Kompresör, Cam Makinesi, Hortumlar vb. Yüksek Basınçlı Hava Üretimi. her yerde donanım ile yapılabilir ve her türlü malzemeye (ve genellikle büyük parçalara) uygulanabilir. Bununla birlikte, bu yöntemin dezavantajı toz görünümüdür. Aslında, tozsuz tozsuz kumlama yapmak mümkündür. Kumlama olmadan kumlama yapmak için ıslak (ıslak) kumlama yapılır. Bu sistemde kumlama yapıldığında özel bir yöntemle ıslak kum kumlama malzemesine püskürtüldüğü için toz yayılmaz.
Islak (ıslak) kumlama çoğunlukla marinalarda yapılır ve çıkışlarda lif ahşap teknelerde yapılır. Buradaki amaç, tekneyi tozdan arındırmadan tekneyi kumlamaktır.
Ayrıca şehir içi veya şehir içinde kumlama yöntemi ile kumlama yöntemi, sıva sökme ve sıyırma, duvar temizleme (boya kazıma), mermer veya benzeri doğal taş yüzeyler ile tercih edilir.
Aslında, çelik yüzeylerde ıslak zımparalama yapmak mümkündür, ancak zımparalama işleminden hemen sonra yüzeye uygulanması gereken özel boya, çelik yüzeylerde ıslak zımparalama tercih edilmemektedir.

Vakumlu kumlama nedir?

Kabin, farklı boyutlarda yapılabilen vakumlu zımparalama prensibi ile çalıştırılmaktadır.

Operatör, koruyucu eldivenlerle ellerini kabine koyar ve kumlama tabancasını bir eliyle kumla kaplanmış silahı diğer elinizle tutarak kumlama işlemini gerçekleştirir. Havanın kontrolü, kabinin önüne yerleştirilmiş bir ayak pedalı ile gerçekleştirilir. Bu tip kabin, elle tutulabilen küçük parçaları zımparalamak için özellikle etkilidir.

VAKUM NEDİR?

Vakumlu zımpara, basınçlı havanın vakum etkisinden yararlanmaktır. Sıkıştırılmış hava, tabancanın altındaki boşluktan vakum sağlamak için sözde kumlama tabancasından geçirilir. Vakumla kumlama, basınçlı hava tarafından emilen sarf malzemelerini, bu tabancada hava ve kum karışmış halde püskürtme işlemidir.

Bu işlem, bir kumlama tepsisi ile birlikte bir püskürtme ve özel filtre sistemi ile bir kapta gerçekleştirilmeye uygundur.

Kumlama kabinlerinde temel prensip, alt bölmede biriken kumun, sıkıştırılmış havayı içinden geçirerek kumlama tabancasının içinden çekilmesidir.

YÜZEY İŞLEME UYGULAMALARININ AVANTAJI NEDİR?

– Yüzey her türlü pas, yağ ve kirden arındırılmıştır.

– İşlenen işlemlerden dolayı yüzey pürüzlülüğü oluşur, yüzey alanı arttırılır ve boyaya iyi yapışır.

– Boya tabakasında çeşitli sebeplerle meydana gelebilecek küçük çizikler ve bozulmalar bu zayıf noktadan başlayabilir ve boya altında devam edebilen paslanmayı büyük ölçüde önler.

– Metal rahatça uyacak şekilde üretilmiştir.

– Pas önleyici yağlarla korozyon direnci arttırılır.

– Hareketli parçalar için koruma direncini ve kayganlığı artırın.

– Metal ve kaplama arasındaki termal genleşme nedeniyle ani değişiklikler minimum seviyeye indirilir.